SHOP    OVER ONS    ︎︎ 26€ ︎︎︎ Bestel nu 


Op onze website kunt u betalen met PayPal, Visa of MasterCard.
Om met iDeal te betalen volgt u deze link ︎︎︎ iDealRialto


Het iconische filmhuis Rialto aan de Ceintuurbaan te Amsterdam werd in 1921 opgericht door Anton Pieter du Mée, een visionaire ondernemer en filmliefhebber. Du Mée besloot een eigen bioscoop te openen om zijn liefde voor film te delen met het publiek. Zoals Het Volk schreef in 1931: “[Hij heeft] ervoor weten te zorgen dat Amsterdam’s Pietje Bell’s en Dik Trom’s, die op hun tijd ook nog wel een sprookje weten te waardeeren en die zeker gek zijn op een “mooi verhaal”, onderkomen hebben op de vrije middagen.”

Met name richtte hij zich op kind- en jeugdfilms. De films die in Rialto werden vertoond moesten volgens Du Mée wel leerzaam en pedagogisch verantwoord zijn. Door het geringe aanbod in jeugdfilms was het niet altijd makkelijk om geschikte films te vinden, zodat de directie er soms voor koos om de onverantwoorde scènes eruit te knippen. Letterlijk: de filmmontage was toentertijd nog een fysieke handeling waarbij in de filmrol werd geknipt met een schaar.

Toen Rialto in de jaren 1980 in zwaar weer verkeerde, werd de bioscoop overgenomen door de Stichting Amsterdams Filmhuis, een initiatief van Amsterdamse filmliefhebbers. Onder hun leiding werd Rialto een plek waar arthouse films een thuis konden vinden, met name films uit niet-westerse landen. Hierdoor groeide Rialto al snel uit tot een gewaardeerde plek voor cinefielen en filmmakers. Naast reguliere filmvertoningen organiseert Rialto ook filmfestivals, speciale evenementen en lezingen.Geschiedenis


Rialto werd in opdracht van filmliefhebber en ondernemer Anton Pieter Du Mée ontworpen door architect J. van Schaik. De bioscoop is waarschijnlijk vernoemd naar de Rialtobrug in Venetië; op archiefbeelden is terug te zien dat deze brug werd afgebeeld op de uithangborden van de bioscoop. De bioscoop had één filmzaal met een balkon die plaats bood voor vierhonderd bezoekers. Later is het interieur grondig gerenoveerd en kreeg de bioscoop drie zalen en een café. De gevel met de kenmerkende letterbox en de verlichte letters “Rialto” zijn wel nog hetzelfde gebleven. Hoewel: toen in 2014 het gebouw opnieuw werd geschilderd, was de kleur anders dan verwacht. Rialto was positief verrast door dit “foutje”, waardoor de gevel nu niet wit is, maar prachtig blauw.


︎ Adres: Ceintuurbaan 338
︎ Datering: 1921
︎ Architecten: J. van Schaik (1889–68)

︎ Bouwstijl: Art deco
︎ Oorsponkelijke functie: Bioscoop

︎ 26€ ︎︎︎ Bestel nu 


Op onze website kunt u betalen met PayPal, Visa of MasterCard.
Om met iDeal te betalen volgt u deze link ︎︎︎ iDealProductspecificaties

︎ Format: 260x370mm
︎ Papier: 140g Arena Rough Natural BL
︎ Printtechniek: Risografie
︎ Kleuren: Blauw P3005U + Roze P606U
︎ Beperkte oplage: 100 stuks
︎ Geprint in: Amsterdam, NL
Verzending en retour

︎ Verzendtijd: 3-5 werkdagen
︎ NL verzendkosten: € 3,65
︎ Bezorgd in een kartonnen envelop
︎ Bevat: 1 x print 
︎ Lijst niet inbegrepen
︎ Bij vragen kunt u ons mailen

Met elke print die je koopt draag je een steentje bij aan het fonds voor architectuur


illus-straat bouwt met een deel van de opbrengst van de prints aan een fonds voor architectuur. Wij organiseren jaarlijks een open call waaruit de jury één project selecteert die aanspraak maakt.We printen met Riso


PERFECTE IMPERFECTIES

Bij Risoprint is geen enkele print hetzelfde. Wij omarmen deze ‘imperfecties’ omdat het juist de schoonheid van het ambacht weergeeft.DUURZAAMHEID

Riso gebruikt niet-giftige inkt, gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals soja of rijst. De masters zijn op basis van banaan- of hennepvezels.


LEVENDIGE KLEUREN

Riso staat bekend om haar levendige, heldere kleuren. De speciaal ontwikkelde inkt brengt diepte en textuur en geeft de prints hun opvallende karakter.


LOKALE PRODUCTIE

We werken samen met Amsterdamse Riso-workshops. Zo kunnen we een persoonlijke band opbouwen en de beste kwaliteit prints garanderen.