SHOP    OVER ONS    ︎UITVERKOCHT
LAB111


LAB111 kent een wat lugubere geschiedenis. Oorspronkelijk werd het gebouw aan de Arie Biemondstraat namelijk gebruikt als Pathologisch Anatomisch Laboratorium. Oftewel: hier werden overledenen onderzocht en bewaard. Het laboratorium werd in 1927/28 opgeleverd als onderdeel van het Wilhelmina Gasthuiscomplex, een voormalig academisch ziekenhuis aan de Eerste Helmersstraat. Toen in de jaren ’80 het tegenwoordige AMC werd gebouwd bij Holendrecht verviel die functie en kwam het gebouw leeg te staan. Er kwamen onder andere studentenwoningen en kantoorruimtes, maar dat was slechts een tijdelijke oplossing.

De onderneming Smart Project Space zag potentie in het gebouw en diende een voorstel in bij de Gemeente Amsterdam om er een cultuurcentrum van te maken. Ze wilden een plek creëren waar kunstenaars en publiek samen konden komen. In 2005 kochten ze het gebouw en kreeg het haar functie als multifunctionele ruimte, met onder andere een café/restaurant, kunstenaarsstudio’s en expositieruimtes. In 2014 ging Smart Project Space failliet, waarna in 2016 LAB111 het oude laboratorium betrok. Zij toverden de voormalige collegezalen om tot knusse bioscoopzalen en maakten het de filmbroedplaats die het nu is. LAB111 staat sindsdien bekend om zijn bijzondere programmering, waarbij ze klassieke en arthousefilms vertonen naast hedendaagse releases.Geschiedenis


Het complex aan de Arie Biemondstraat 111 is ontworpen door A.R. Hulshoff in dienst van Publieke Werken. De stijl is kenmerkend voor het zakelijk-expressionisme, met als opvallende details de kubus-achtige vormen, waarbij hier met name de klokkentoren eruit springt, en de symmetrische horizontale lijnen. In het ontwerp werd rekening gehouden met de medische functie van het gebouw, door bijvoorbeeld veel daglicht te garanderen met grote raampartijen en daklichten. En aan de zijkant van het gebouw, naast de rouwkapel, staan beelden van de kunstenaar Hildo Krop getiteld ‘Troost’ en ‘Herinnering’. Ook tegenwoordig kun je nog een aantal details terugvinden als je LAB111 bezoekt, zoals de oorspronkelijke operatielampen die in het café hangen.


︎ Adres: Arie Biemondstraat 111
︎ Datering: 1927/28
︎ Architecten: A.R. Hulshoff
︎ Bouwstijl: Amsterdamse School, verstrakt
︎ Oorsponkelijke functie:
Anatomisch Pathologisch Laboratorium
︎ Status: Rijksmonument


UITVERKOCHT
Productspecificaties

︎ Format: 260x370mm
︎ Papier: 140g Arena Rough Natural BL
︎ Printtechniek: Risografie
︎ Kleuren: Blauw P3005U + Roze P606U
︎ Beperkte oplage: 100 stuks
︎ Geprint in: Amsterdam, NL
Verzending en retour

︎ Verzendtijd: 3-5 werkdagen
︎ NL verzendkosten: € 3,65
︎ Bezorgd in een kartonnen envelop
︎ Bevat: 1 x print 
︎ Lijst niet inbegrepen
︎ Bij vragen kunt u ons mailen

Met elke print die je koopt draag je een steentje bij aan het fonds voor architectuur


illus-straat bouwt met een deel van de opbrengst van de prints aan een fonds voor architectuur. Wij organiseren jaarlijks een open call waaruit de jury één project selecteert die aanspraak maakt.We printen met Riso


PERFECTE IMPERFECTIES

Bij Risoprint is geen enkele print hetzelfde. Wij omarmen deze ‘imperfecties’ omdat het juist de schoonheid van het ambacht weergeeft.DUURZAAMHEID

Riso gebruikt niet-giftige inkt, gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals soja of rijst. De masters zijn op basis van banaan- of hennepvezels.


LEVENDIGE KLEUREN

Riso staat bekend om haar levendige, heldere kleuren. De speciaal ontwikkelde inkt brengt diepte en textuur en geeft de prints hun opvallende karakter.


LOKALE PRODUCTIE

We werken samen met Amsterdamse Riso-workshops. Zo kunnen we een persoonlijke band opbouwen en de beste kwaliteit prints garanderen.