SHOP    OVER ONS    ︎︎ 26€ ︎︎︎ Bestel nu


Op onze website kunt u betalen met PayPal, Visa of MasterCard.
Om met iDeal te betalen volgt u deze link ︎︎︎ iDealKriterion


De geschiedenis van filmtheater Kriterion start op zes november 1945, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dat was het moment waarop de deuren van de nieuwe Amsterdamse bioscoop zich openden en de eerste bezoekers konden genieten van de openingsfilm Les Trois Valses (1938). Maar Kriterion was vanaf haar allereerste begin meer dan alleen een bioscoop.

Het theater is opgericht door een groep studenten die actief waren in het verzet tegen de Duitse bezetter. Nu de oorlog voorbij was wilden deze studenten hun studie hervatten en het liefst zelfstandig en financieel onafhankelijk van hun ouders kunnen leven. Een aantal vrienden uit de verzetsgroep, geleid door Piet Meerburg, vatte het plan op om gezamenlijk een bioscoop te beginnen, waar de studenten aan het werk konden en op deze manier hun studie en leefgeld konden bekostigen.

Met behulp van wat we tegenwoordig crowdfunding zouden noemen wisten de studenten 100.000 gulden te verzamelen, waarmee de droom van Kriterion werkelijkheid kon worden. De aangewezen locatie werd het oude pand van de Handwerkers Vriendenkring, een vereniging van Joodse diamantwerkers.

Wat begon als een kleine stichting met 15 student-medewerkers, werd uiteindelijk een iconische Amsterdamse bioscoop die het film- en cultuurlandschap van Amsterdam tot op de dag van vandaag beïnvloedt. Het Kriterion-collectief is inmiddels groot geworden en omvat meerdere zusterbedrijven, waaronder ‘Skek en Studio/K. Nog altijd wordt Kriterion gerund voor en door studenten, met een non-hiërarchische structuur en een ongedwongen sfeer.Geschiedenis


Het bijna honderd jaar oude gebouw aan de Roetersstraat kent een veelbewogen geschiedenis. Oorspronkelijk diende het pand als onderkomen voor de Handwerkers Vriendenkring, een vereniging waar voornamelijk Joodse diamantwerkers lid van waren. Zij gebruikten het gebouw voor theatervoorstellingen die speciaal bedoeld waren voor een Joods publiek. De Duitse bezetting bracht een einde aan deze samenkomsten, en vanaf 1943 fungeerde het pand als het Metropool Theater, waar onder leiding van de NSB 's middags en 's avonds cabaret en variété werden opgevoerd. Na de oorlog nam Stichting Onderlinge Studentensteun het gebouw over en werd Filmtheater Kriterion een feit.


︎ Adres: Roetersstraat 170-172
︎ Datering: 1925
︎ Architecten:
- A. J. van der Steur (1895-1963)
- G. H. Kleinhout (1881-1958)
︎ Bouwstijl: Amsterdamse School, verstrakt
︎ Oorsponkelijke functie: Verenigingsgebouw
︎ Status: Gemeentelijk monument

︎ 26€ ︎︎︎ Bestel nu 


Op onze website kunt u betalen met PayPal, Visa of MasterCard.
Om met iDeal te betalen volgt u deze link ︎︎︎ iDealProductspecificaties

︎ Format: 260x370mm
︎ Papier: 140g Arena Rough Natural BL
︎ Printtechniek: Risografie
︎ Kleuren: Blauw P3005U + Roze P606U
︎ Beperkte oplage: 100 stuks
︎ Geprint in: Amsterdam, NL
Verzending en retour

︎ Verzendtijd: 3-5 werkdagen
︎ NL verzendkosten: € 3,45
︎ Bezorgd in een kartonnen envelop
︎ Bevat: 1 x print 
︎ Lijst niet inbegrepen
︎ Bij vragen kunt u ons mailen

Met elke print die je koopt draag je een steentje bij aan het fonds voor architectuur


illus-straat bouwt met een deel van de opbrengst van de prints aan een fonds voor architectuur. Wij organiseren jaarlijks een open call waaruit de jury één project selecteert die aanspraak maakt.We printen met Riso


PERFECTE IMPERFECTIES

Bij Risoprint is geen enkele print hetzelfde. Wij omarmen deze ‘imperfecties’ omdat het juist de schoonheid van het ambacht weergeeft.DUURZAAMHEID

Riso gebruikt niet-giftige inkt, gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals soja of rijst. De masters zijn op basis van banaan- of hennepvezels.


LEVENDIGE KLEUREN

Riso staat bekend om haar levendige, heldere kleuren. De speciaal ontwikkelde inkt brengt diepte en textuur en geeft de prints hun opvallende karakter.


LOKALE PRODUCTIE

We werken samen met Amsterdamse Riso-workshops. Zo kunnen we een persoonlijke band opbouwen en de beste kwaliteit prints garanderen.